Rusia va CONFISCA activele energetice ale companiilor din țările europene „neprietenoase”. OMV (Austria) și Wintershall (Germania), luate la „țintă”

Rusia va CONFISCA activele energetice ale companiilor din țările europene „neprietenoase”. OMV (Austria) și Wintershall (Germania), luate la „țintă”
Publicat: 20/12/2023, 15:08
Actualizat: 20/12/2023, 16:06

Vladimir Putin „mută” agresiv și în plan economic, nu numai militar, semnând un decret în urma căruia activele energetice ale companiilor din țările „neprietenoase” cu Rusia vor fi confiscate.

„Țarul” acordă, astfel, guvernului rus puterea de a confisca și de a vinde cu forța active în valoare de miliarde de dolari aparținând firmelor europene de energie către noi proprietari, autorizați de stat.

Într-un decret publicat miercuri, Kremlinul a mandatat crearea de noi companii conduse de ruși, companii care să preia acțiuni în colosalul zăcământ de petrol și gaze Yuzhno-Russkoye, deținut în prezent de OMV din Austria și Wintershall din Germania.

Cei doi giganți energetici europeni, ambii din țări despre care Moscova susține că sunt „neprietenoase” în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei, dețin împreună un pachet de 60 la sută din situl de foraj din nordul înghețat al Rusiei, notează Politico.

Yuzhno-Russkoye – descoperit în anul 1969 – este un sit de petrol și gaze situat în districtul Krasnoselkupsky, districtul autonom Yamal-Nenets, regiunea Tyumen. Câmpul de gaz se află la aproximativ un kilometru sub suprafață. Rezervele dovedite de gaze ale lui Yuzhno-Russkoye sunt de 805,3 miliarde de metri cubi, iar rezervele estimate sunt de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Rezervele dovedite de petrol sunt de 5,7 milioane de tone.

Companiile, despăgubite cu o sumă determinată de statul rus

În timp ce companiile vor fi, teoretic, compensate pentru investiția lor, suma pe care o primesc din vânzare va fi determinată de statul rus, într-o mișcare care marchează cea mai mare confiscare de bunuri din istoria recentă a Rusiei.

La începutul acestui an, Kremlinul a stabilit un cadru legal pentru exproprierea activelor deținute de străini, fiindcă încearcă să-și susțină economia în fața sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei. În urma deciziei luate la Kremlin, fostul magnat rus al petrolului și gazelor, Mihail Hodorkovski, și-a desființat propriul imperiu energetic și a fost închis ca urmare a opoziției sale față de Vladimir Putin.

„Nu există garanții pentru siguranța investițiilor nicăieri, dar regimul lui Vladimir Putin a construit în mod demonstrativ un stat ilegitim și fără lege”, a declarat, la momentul respectiv, Mihail Hodorkovski.

Multe firme energetice occidentale și-au anunțat retragerea totală din Rusia de la începutul războiului în februarie 2022, inclusiv Exxon Mobil din SUA și Equinor din Norvegia. Cu toate acestea, alții, cum ar fi Shell, BP, TotalEnergies și Wintershall, au considerat că aspectele practice care țin de afacerile din Rusia și recuperarea fondurilor sunt dificile.


Citește și:

Acuzat de CRIME DE RĂZBOI, Yan Petrovsky, mercenar rus din temuta grupare neo-nazistă „Rusich”, a fost arestat preventiv în Finlanda

ANALIZĂ | Maxim Mironov (IE Business School Madrid): „Este timpul ca Ucraina să colaboreze cu opoziția din Rusia ÎMPOTRIVA lui Putin, dușmanul comun”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
Cine este Florentina, tânăra de 21 de ani, care a sfârșit ucisă de iubitul cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Interdicție pentru toți românii. Este interzis să te urci așa la volan
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
De ce s-a prăbușit, de fapt, elicopterul în care se afla președintele Iranului
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Peste 57.000 de celule și 150 de milioane de conexiuni, prezente într-o mostră infimă de...
×